Beeld

Bij de ingebruikneming van het gebouw van de Nieuwe Rechtbank Amsterdam, begin mei 2021, ligt het entreeplein er prachtig bij. De banken lijken er wel voor ontworpen.

In november 2020 werden vier natuurstenen vierzitters geplaatst op het entreeplein van de Nieuwe Rechtbank Amsterdam, dat toen nog in aanbouw was. Foto’s Adriaan de Groot.

Op de achtergrond op de rug gezien Hieke Aardema van GjaltProducties in gesprek met steenhouwer Michiel Deylius, maker van de banken.

De betonnen versie van de New York Metrobank is een exacte kopie van de houten exemplaren, even slank en sober van vorm, even doeltreffend als wachtbank maar nu bestand tegen alle weersomstandigheden zodat hij onbeperkt buiten kan staan. De eerste exemplaren werden eind mei 2017 geplaatst bij het ss Rotterdam aan de Maashaven in de wereldhavenstad. Opnieuw werden de foto’s gemaakt door Hans Willemsen (Wilkins’).

De nieuwe vierzitter is in huiselijke sfeer gefotografeerd door Adriaan de Groot. Hieronder enkele foto’s uit die sessie. Zware versies zijn op aanvraag beschikbaar.

Metrobank_Koosjan_Haarlem-22MdG Metrobank_Koosjan_Haarlem-11MdG Metrobank_Koosjan_Haarlem-17

Fotograaf Hans Willemsen maakte een serie foto’s van de nieuwe metrobank in eikenhout tegen de achtergrond van het filmmuseum Eye aan het Amsterdamse IJ. Zware versies van de foto’s zijn op aanvraag beschikbaar.

_DSC0377-2

De eiken banken zijn bedoeld voor binnengebruik, maar speciaal voor de foto zijn ze even buiten in het zonnetje gezet.

_DSC0398-2

_DSC0431

_DSC0440-3rood-wit-voorweb 2Fotograaf Hans Willemsen maakte een exclusieve reeks foto’s van de Metrobank in het Spoorhuis in Santpoort-Noord. Het Spoorhuis is een project van interieurarchitect Jeroen van Zwetselaar, waarover internationaal al veel is gepubliceerd. Op deze pagina ziet u een selectie. Meer foto’s, ook in hoge resolutie, zijn op aanvraag beschikbaar.

_WLK8809_website-version_DSC2171_website-version_DSC2150-2_website-version