Writers Bench 2.0

De Writers Bench revisited

De Writers Bench 2.0 is een unieke uitvoering van de New York Metrobank, speciaal gemaakt voor designbeurs OBJECT die in februari 2017 is gehouden op s.s. Rotterdam.

img_2832-1 img_2834 img_2827-1 img_2828-1Het gaat om het eerste prototype dat Hieke Aardema van GjaltProducties liet maken toen ze in 2012 besloot de bank in Nederland een tweede leven te geven. Deze eerste Nederlandse uitvoering bleef altijd in bezit van het bedrijf. Intussen koesterde Aardema het idee van een graffitiversie van de bank. New York was namelijk in het begin van de jaren zeventig niet alleen de geboorteplaats van de metrobank. De ondergrondse in die stad was ook, naast Philadelphia, een van de plekken waar de eerste graffiti verscheen: illegale uitingen die in de decennia daarna uitgroeiden tot de wereldwijde street art kunststroming.

Op verschillende stations stonden banken waar de graffiti-artiesten (‘writers’) zich verzamelden om elkaars pieces te bekijken terwijl die op de treinen het station binnenrolden. Tegenwoordig worden die banken nog steeds aangeduid als writers bench. In 2009 werd een ervan, op het 149th St. Grand Concourse Station, nog geëerd door kunstenaar Erik Burke die een plaquette aanbracht op de rugleuning. Helemaal in de grafittitraditie deed hij dat zonder voorafgaande toestemming: ‘The MTA sure as hell wasn’t going to do it, so I did it myself’.

De Writers Bench 2.0 is tot stand gekomen in samenwerking met Street Art Today, dat in Amsterdam-Noord de opening voorbereidt van het grootste Street Art museum in de wereld. Graffiti-artiesten van naam uit de hele wereld bezoeken het museum-to-be om hun kunstzinnige bijdrage te leveren. Aan hen is in de aanloop naar OBJECT gevraagd ook op de bank hun ‘handtekening’ achter te laten. Zo is de Writers Bench 2.0 een hommage geworden aan de graffitibeweging, waarvan hij in een eerdere levensfase aan de wieg stond.

Op de foto’s van boven naar beneden aan het werk: DOPIE (NL), Crim (NL), OMSK (D) en TIWS (DK). Andere artiesten die hun tag medio januari al hadden achtergelaten zijn OSCH aka Otto Schade (UK), DERM (B), ANDRE HAAZES (NL), CHUCK (NL) en BARTKORE (B). Tot vlak voordat de bank naar Rotterdam ging lieten in totaal 37 graffitiartiesten hun tag erop achter. Behalve de hiervoor genoemde waren dat: LASTPLAK (NL), KRM (NL), ALWAYS (NL), POPS (NL), EVOLVE (NL), KARSKI (NL), SKET185 (NL), OMATIKS (SE), DOTSY (SE), NASH (NL), BUSTART (CH), MR JUNE (NL), HOXXOH (USA), ZAIRA (CH), NIX (NL), CZEE (UK), BHEO (NL), CRIM (NL), BOSMAUS (BE), SIVANSKI (NL), DAN KITCHENER (UK), HITONE (NL), STOOG (NL, OLES (NL), ANOPSY (NL), NILS WESTERGARD (USA), DIE KAT (NL), SOEPKIP (NL), STRES (NL) en ZENITH (NL).

De vorderingen waren te volgen op de Facebookpagina van GjaltProducties.

rood-wit-voorweb 2